1CreativeAgency

Markaların Kurumsallık İçin Kullanabileceği 13 Sosyal Medya Mecrası

Yayınlanma Tarihi:

Markalar için sosyal mecra önerileri ile tüm markalar kendilerine uygun olan platformda hesap açabilir. Günümüzde geleneksel yöntemler her ne kadar kullanılmaya devam etse de markaların asıl kitleye ulaşma yerleri artık sosyal medyadır. Sosyal medya ise kendi içerisinde farklı dallara ayrılır ve yeni nesil platformlar artmaya başlamıştır. Dolayısıyla bir markanın var olabilmesi için sosyal medya mecrasının içinde mutlaka hesap açması ve müşterileriyle doğrudan etkileşime girmesi gerekir.

Bu etkileşim esnasında kullanılan dile stratejiye paylaşılan içeriklerin anlamına dikkat edilmesi gerekir. Markalara önerilen sosyal medya platformları arasında birbirinden farklı seçenekler vardır. Her marka, kendi hizmet ve ürün skalasına bağlı olarak tüm platformlarda ya da seçecekleri platformlarda aktif yer alabilir.

Clubhouse

Clubhouse

Markalar için Clubhouse çok sık tercih edilmektedir. 2021 ve 2022 yıllarında aktif olarak kullanılan ve hatta popülerlik kazanan bu mecrada sesli iletişim kurulabiliyor. Bu platforma girerek tüketiciler ile sesle iletişim kurulabilir. Sesle iletişim kurmak için yapılması gereken tek şey, kanal açmak ve kanala kimlerin görebileceğini belirlemektir. Doğrudan farklı sosyal medya kanallarında yapılacak olan Clubhouse duyurusu ile markalar, müşterileri ile Clubhouse’de buluşabilir, sorularını yanıtlayabilir ve görüşlerini alabilir. Belirli bir konu belirleyerek o konu üzerinde sohbet edilmesi de mümkün.

Facebook

Facebook

Markalara yönelik Facebook kullanımı yapılacağı zaman strateji belirlemek gerekir. Hangi platform kullanılırsa kullanılsın öncelikli olarak strateji belirlemek önem taşır. Facebook kullanmak isteyen markalar da bilinirliğini arttırmak için aktif olarak kullanılan farklı mecraları kullansalar da facebook’tan da destek almaları mümkün. Özellikle işletmeler için farklı imkanlar sunan Facebook, markaların kendilerini tüketiciler ile buluşturma noktası olarak tercih edilebilir.

Instagram

Instagram

Markaların Instagram kullanması özellikle son yıllarda artış gösterdi. Gün içerisinde ulusal ve uluslararası ölçeklerde en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri Instagram yapılan araştırmalar ile Instagram’ın hangi yaş grupları tarafından kullanıldığı ve ne için kullanıldığı gibi unsurlar ortaya çıkarıldı. Aynı zamanda markalar açacakları instagram hesapları ile istatistiksel verilere kolaylıkla ulaşabilir.

Hem yazı paylaşılması hem içerik paylaşımı yapılabilmesi hem video bazlı içeriklerin üretilmesi sebebiyle instagram şu an en aktif kullanılan platformlardan biri. Bunun yanı sıra satış yapmak isteyen markalar Instagram’ın alışveriş bölümünü kullanarak kolaylıkla satış aşamasına da geçiş yapabilirler.

Linkedin

Linkedin

Linkedin kullanmak özellikle işletmeler tarafından çok sık tercih ediliyor. Bu platformu diğer sosyal medya platformlarından ayıran en önemli özellik sadece iş odaklı olması, yapılan işlerin paylaşılması, projeler hakkında bilgi verilmesi, insan kaynakları ile ilgili verilerin paylaşılması sebebiyle özel bir konumda bulunuyor.

Aynı zamanda işçi arayan kişilerin ilan paylaşabileceği, iş arayan kişilerin de iş aradıklarını belirten bildiği bir platform. Dolayısıyla daha çok sektörel bazda ve aynı zamanda sadece iş amacıyla kullanılan bir yer. Mesaj gönderme ve alma, yorum yapma, gönderi paylaşma, beğenme ve gönderiyi kendi profilinde paylaşma özellikleri ile Facebook’un sadece iş için kullanılan versiyonu olduğu söylenebilir.

Medium

Medium

Medium kurumlar için uygun platformlardan biridir. Bu platform içerik oluşturmak, içeriklerin paylaşılmasını ve yaygınlaştırılmasını sağlamak için son derece uygundur. Özellikle freelance yazarlar tarafından da çok sık kullanılan bu platform markalar ve işletmeler tarafından da tercih ediliyor. Medium kurumlar için uygun olan ve kendileri hakkında ya da bulundukları sektöre göre içerik paylaşabilecekleri bir alan.

Pinterest

Pinterest

Kurumlar için Pinterest yine uygun olan platformlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Fikir paylaşımı ve ölüm paylaşımı ya da hizmetler hakkında bilgi paylaşımı yapmak için kullanılan platformlardan biri daha çok görsel odaklı olsa da yazıların görsel entegre edilmesiyle de kullanılabilir kişilerin burada kendi kanallarına açabilmeleri ve kanallar içerisinde farklı görseller için albümler oluşturmaları sebebiyle aslında yaygın olarak kullanılan platformlar arasında bulunuyor. Markalara önerilen sosyal medya platformları arasında yer alıyor.

Reddit

Reddit

Markaların Reddit kullanması özellikle yurt dışında oldukça popüler. Markalar kendileri hakkında bilgi vermek ve içerik paylaşmak için birçok farklı platformu kullanabiliyor. Yurtdışında daha çok kullanılan bu platform üzerinden de yine kendileriyle ilgili paylaşım yapabilir ve müşterileriyle iletişime geçebilir. Bunun yanı sıra türkiye’de de yeni yeni kullanılmaya başlanan ve büyük markalar tarafından tercih edilen bu platformda üyelik açabilir ve markanızın görünürlüğünü arttırabilirsiniz.

Slack

Slack

Slack kullanımı markalar için önem taşıyor. Halihazırda birçok farklı sivil toplum örgütü ve marka tarafından kullanılan bu platform kolaylıkla sisteminize entegre edebileceğiniz bir avantaj yaratıyor. Kullanım amacının sadece bilgi vermek ve doğrudan etkileşime geçmek olması sebebiyle markanıza ait duyuruları buradan yapabilir. Etkinliklerinizi ve kampanyalarınızı paylaşabilirsiniz.

Snapchat

Snapchat

Markalar ve Snapchat hala önemli bir ilişki içerisinde. Her ne kadar türkiye’deki kullanımı az olsa da yeni neslin daha aktif olarak eskiye uygulamalara dönmesi ve yurt dışındaki birçok farklı markanın da bu uygulamaları tercih etmesi sebebiyle kullanım dışı olduğu söylenemez. Bu uygulamalar üzerinden günlük olarak markanızın içi ve çalışanlarınızla ilgili bilgi paylaşabilir, eğlenceli içerikler oluşturabilir ve aynı zamanda bilinirliğinizi yükseltebilirsiniz.

Spotify

Spotify

Marka yönetiminde Spotify günümüzde oldukça önemlidir. Markalar bu platform nasıl kullanacaklarını bilmiyorlar ise mutlaka alternatiflere yönelmeleri gerekir. Bu platformu kullanmak için sadece müzik yapmak ya da müzik üretmek gerekmez. Aynı zamanda podcast üretmek ve podcast üzerinden yaygınlaştırma yapmak da mümkündür. Markalar kendi çalışma alanlarını ve sektörlerine bağlı olarak özel temalarda içerik üretebilir ve bu içerikleri Spotify’a yükleyebilir. Dilerlerse YouTube ile entegreli olarak yeni kurgular yapabilmeleri de ve içeriklerini her iki kanalda paylaşabilmeleri de mümkün.

TikTok

TikTok

TikTok markaların en çok kullandığı platform olarak göze çarpıyor. Günümüzde yaş fark etmeksizin birçok kişi tarafından sık sık tercih edilen yeni uygulamalar arasında bulunuyor. Son yılların en gözde uygulamalarından biri olan tiktok üzerinde markalar iş birliği hiç amacıyla platforma yok olmaya başladı. Sadece iş birliği yapmak için değil, reklam vermek, reklam almak ve içerik paylaşmak için de TikTok çok sık tercih edilen platformlardan biri.

Twitter

Twitter

Twitter kullanmak işletmelerin en sık tercih ettiği dijital yönetim araçlarından biri. Bu platformu kullanarak yazılı yayınlar oluşturabilir ya da doğrudan canlı yayın gibi araçları kullanabilirsiniz. Günümüzde Twitter’ın da kendisini geliştirmesi sebebiyle platform birçok farklı amaç için kullanılmaya başlandı. Özellikle gerçek habere ulaşma noktasında birçok profil tarafından sık sık kullanılan Twitter markalar tarafından da tercih ediliyor.

YouTube

YouTube

YouTube markalara yönelik içerik paylaşım oranlarını arttırmış durumda. Bu yıl da en çok kullanılan platformlardan biri YouTube. YouTube içerisinde paylaşım yapmak isteyen kişilerin kaliteli içerik oluşturması gerekiyor. Kaliteli içerikler daha çok öne çıkıyor ve daha çok kullanıcıya ulaşıyor.

Bunun yanı sıra markalar kendi stratejilerini belirleyerek youtube’un yanı sıra bütün bir önerilen platformları aynı anda kullanmaları da mümkün. Entegreli olarak birçok farklı sosyal medya hesabında yer almak markalar için oldukça önemli. Markalara önerilen sosyal medya platformlarının başında YouTube yer almaya devam ediyor.

Ayrıca Bakınız: Pazarlamada Sosyal Medyanın Önemi Nedir?

Bizi Takip et: