Prodüksiyon şirketi tarafından verilen ve dilimize üretim, yapım gibi sözcükle çevrilen prodüksiyon, günümüzde özellikle video, müzik, film ve dizi yapımlarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Gelişen teknolojiyle kapsamı son derece genişleyen bu kavram hayatın her alanında karşımıza çıkmaktadır. Televizyon programlarından sinema filmlerine, sosyal medya içeriklerinden tanıtım ve reklam filmlerine kadar geniş bir alanda prodüksiyon hizmetleri verilmektedir. Günümüzde yapım şirketi veya prodüksiyon şirketleri olarak küresel düzeyde öne çıkan en önemli kurumlar arasında Warner Bros, Disney, Paramount, Sony gibi markalar ilk sırada örnek gösterilebilir.
Geçmiş dönemlerde bakıldığında ise ilk yapım şirketinin 1878 yılında kurulduğu görülmektedir. Söz konusu dönemde çekilen Arrival of A Train ve Horse in Motion gibi yapımlar ilk prodüksiyon örneklerini oluşturmaktadır. İlk prodüksiyon şirketinin sektörün gelişmesiyle 1912 yılında Thomas Edison tarafından kurulduğu görülmektedir. Günümüzde izlediğimiz tüm yapımların arkasında uzman bir prodüksiyon ekibi bulunmaktadır. Sadece filmlerde ya da dizilerde değil, sosyal medyanın da gelişmesiyle sosyal medya içeriklerinin de bu kapsamda yer aldığı görülmektedir. Prodüksiyon günümüzde video ve müzik gibi farklı başlıklar altında incelenebilmektedir.
Prodüksiyon Şirketleri Ne İş Yapar?
Prodüksiyon firmaları tarafından faaliyet alanlarına ve uzmanlıklarına göre birçok fakrı hizmet sunulmaktadır. Reklam, sinema, dizi, müzik veya diğer sektörler arasında hangi alanda uzmanlığa sahipse bu alana uygun hizmetler sağlayacaktır. Bu kapsamda prodüksiyon şirketleri tarafından sunulan başlıca hizmetler kısaca şöyledir:
- Reklam – Tanıtım Filmleri
- Sinema Filmleri
- Televizyon Programları
- Müzik – Radyo Programları
- Klipler
- Sosyal Medya Videoları vb.
Faaliyet alanlarına göre yapım şirketleri sektörde farklı hizmetler sunacaktır. Hangi amaçla prodüksiyon hizmetine ihtiyaç duyduğunuza göre doğru bir ajans ile çalışmanız gerekecektir. Başarılı bir prodüksiyon firması ile çalışmanız bu yönüyle hedeflerinize ulaşmanızda son derece önemlidir. Yeterli profesyonel ekipmana ve prodüksiyon ekiplerine sahip olması ve kurumsal hizmetler sunması gerekecektir. Bu tür özelliklere sahip olmayan prodüksiyon şirketleriyle çalışmanız önerilmez.
Prodüksiyon Hizmeti Ne Demek?
Prodüksiyon ajansı tarafından verilen hizmetler arasında birçok farklı seçenek yer almaktadır. Reklam ve tanıtım filmleri özellikle bu sektördeki en yaygın prodüksiyon hizmetleri arasında yer almaktadır. Prodüksiyon hizmetleri genelde 3 aşamalı bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç içinde tüm detayların uzman bir ekip tarafından planlanması ve prodüksiyon hizmetinden beklentilere göre hazırlanması gerekmektedir. Bu aşamalar kısaca şunlardır:
- Pre – Prodüksiyon – Yapım Öncesi
- Prodüksiyon – Yapım
- Post – Prodüksiyon – Yapım Sonrası
Başarılı bir şekilde video prodüksiyon sürecinin tamamlanması için her aşamada detayların belirlenmesi ve süreç planlamasının yapılması gerekecektir. Başarılı bir prodüksiyon için yeni nesil teknolojilerin kullanılması ve bu alanda uzman kişiler ile çalışılması gerekecektir. Bu nedenle uzman bir prodüksiyon şirketi ile çalışmak önemlidir.
Prodüksiyon hizmetleri içinde birçok unsur sayılabilir. Bunlar; reklam filmleri, film çekimleri, TV programları, radyo programları, tanıtım videoları, sosyal medya içerikleri vb. olarak sıralanabilir. Başarılı şekilde tüm süreçlerin yürütülmesi ve prodüksiyonun tamamlanması uzmanlık gerektirmektedir.
Video Prodüksiyon Nedir, Nasıl Yapılır?
Video prodüksiyon belirli bir metne veya senaryoya bağlı kalarak hazırlanan video yapım sürecini ifade eden bir hizmettir. Günümüzde sosyal medyada, televizyonda veya sinemada izlediğimiz tüm içerikler prodüksiyon aşamasından geçmektedir. Pre – prodüksiyon, prodüksiyon ve post – prodüksiyon süreçlerinin tümünün doğru şekilde planlanarak ortaya çıkan videoların tümü bu kapsamda değerlendirilmektedir. Bu süreçlerin her biri kendi içinde farklı görevlerin tamamlandığı alanlardır. Bu nedenle yapım süreci içinde tüm detayların önceden planlanarak aşamaların tümünde titizlikle çalışılması gerekecektir.
Video prodüksiyon yapmak için öncelikle uzman bir ekiple çalışmak gerekecektir. Gerekli araç ve gereçler ile yeterli teknik donanıma sahip olunması son derece önemlidir. Video prodüksiyon ilk olarak yapım öncesi süreç olarak tanımlanan pre – prodüksiyon ile başlar. Videonun konseptinin belirlenerek hedef kitle analizleri ve yapım öncesinin diğer gereklilikleri dikkate alınır. Sonraki aşamalarda ise yapım ve yapım sonrası işlemler gerçekleştirilir.
Prodüksiyon Türleri Nelerdir?
Prodüksiyon türleri arasında hedeflenen amaca göre farklı alanlar bulunmaktadır. Video prodüksiyon hizmetleri kapsamında hedeflenen amaçlara göre farklı amaçlarla yapım süreçleri takip edilebilir. Toplamda bu faaliyetlerin dört temel başlık altında toplanması mümkündür. Hedeflenen amaca göre video prodüksiyon türleri kısaca şunlardır:
- Pazarlama – Reklam Amaçlı Video Prodüksiyon
- Canlı Yayın Prodüksiyonları
- Eğlence – Gösteri Amaçlı Video Prodüksiyon
- Film, Dizi ve Belgesel Prodüksiyonları
Video prodüksiyon türlerinin yanı sıra müzik ve fotoğraf prodüksiyon hizmetleri de bulunmaktadır. Bu kapsamda hangi amaçla prodüksiyon hizmeti alınacaksa o alanda öne çıkan araçlar ve teknikler kullanılarak işlem yapılması gerekecektir. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde prodüksiyon hizmetlerinin de kapsamı oldukça genişlemiştir.
Pre – Prodüksiyon Nedir?
Pre – prodüksiyon aşaması bir video prodüksiyonunda birinci aşamadır. Yapım öncesi aşama olarak da nitelendirilir. Bu kapsamda video çekimleri başlamadan önce bazı detayların halledilmesi gerekecektir. Bu aşamada kısaca şu tür faaliyetlerin yapılması gereklidir:
- Konseptin belirlenmesi,
- Hedef kitlenin belirlenmesi,
- Sektör analizi,
- Bencmarking vb.
Özellikle bu aşamada doğru bir hedef belirlenmesi son derece önemlidir. Bu hedeflere göre doğru bir konsept tasarımının yapılması, teknik işlerin halledilmesi ve süreç planlamasının yapılması da önemli detaylar arasında gösterilebilir. Seslendirme, metinler, diyaloglar ve dekor gibi birçok unsurun da bu kapsamda konsepte göre belirlenmesi gerekecektir. Video prodüksiyon sürecinin başarılı şekilde tamamlanması ve istenen şekilde gerçekleştirilmesi için pre – prodüksiyon sürecine ihtiyaç duyulur.
Post Prodüksiyon Nedir?
Post prodüksiyon yapım sonrası olarak tanımlanan prodüksiyonun son aşmasıdır. Pre – prodüksiyon ve prodüksiyon aşamalarının sonunda ortaya çıkan eserin düzenlenme aşmasını ifade eder. Kesilmesi gereken sahneler kesilir, efektler eklenir, motion graphics artistleri tarafından bu aşamada görsel açıdan ihtiyaç duyulacak son dokunuşlar yapılır. Montaj, kurgu ve diğer tüm unsurların uzman kişiler tarafından uygulanarak söz konusu eserin yaygın hazır hala getirilmesi hedeflenmektedir. Bu aşamada büyük bir titizlikle çalışılması gerekir.
Prodüksiyon araçlarının etkin kullanımı, güncel trendlere hakim olmak ve yapımın hedeflerine uygun şekilde, özüne sadık kalarak montajların yapılması gibi süreçler bu kapsamda yer almaktadır. Post prodüksiyon aşamasında mutlaka uzmanların görev alması ve diğer ekiplerle koordineli şekilde çalışılması gerekecektir. Prodüksiyona konu olan unsurun yayına hazır hale getirilmesi için mutlaka prodüksiyon aşamasında kritik detayların halledilmesi gerekecektir.
Prodüksiyon Neden Önemlidir?
Yapım şirketleri tarafından verilen prodüksiyon hizmetleri günümüzde gelişen teknoloji nedeniyle son derece önemlidir. Özellikle kurumsal veya yerel firmaların marka, ürün ve hizmet tanıtımlarını gerçekleştirmek adına prodüksiyon hizmetlerine ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Sosyal medyanın da gücünden yararlanarak etkili bir prodüksiyon hizmetiyle başarılı bir tanıtım gerçekleştirilebilir. Sadece reklam veya tanıtım amaçlı değil, aynı zamanda bilgilendirici içeriklerin de hazırlanması mümkündür.
Prodüksiyon hizmetlerinin kapsamına göre süreç planlaması yapılarak başarılı sonuçlar alınacaktır. Teknoloji ve sosyal medyanın gelişmesiyle insanlara çok daha kısa sürede ulaşmak ve hedef kitleyi etkileyerek rakiplerin önüne geçmek için başarılı bir prodüksiyon sürecine ihtiyacınız olacaktır. Prodüksiyon hizmetlerinin günümüzde bu gelişmelere bağlı olarak kapsamının da genişlemesi hayatın her alanında ihtiyaç duyulan bir hizmet olmasını sağlamıştır.
Ayrıca Bakınız: Günümüzde Sosyal Medyanın Önemi