YouTube hesabı açmak isteyenlerin izlemesi gereken yollar vardır. Bu yollar takip edildiği takdirde kolaylıkla YouTube hesabı açılabilir. Youtube hesabı açmak isteyen kişilerin sadece birey olmasına gerek yok. Aynı zamanda kurumsal kullanım amacıyla hesap açılması da mümkün. Hem bireysel hem de kurumsal kullanım için sık sık tercih edilen platformlardan biri olan YouTube, günümüzde markalar tarafından da çok sık kullanılmakta. Tüketiciyle iletişime geçmeyi kolaylaştırması sebebiyle birçok marka YouTube kanalı kurmayı düşünüyor.
Hem etkileşim oranlarını yükseltmek hem de satış oranlarını artırmak adına YouTube gibi mecralar sık sık kullanılmakta. Markaların sadece geleneksel satış yöntemlerini değil, aynı zamanda dijital kanalları da kullanılması tüketicilerle daha iyi iletişim kurmalarına yardımcı oluyor. Kurumsal YouTube kanalı kurmak için belirli adımların izlenmesi gerekiyor.
YouTube Kanalı Kurmanın Yolları Nelerdir?
YouTube kanalı açmak için takip edilmesi gereken aşamalar belirlenmiştir. Youtube tarafından belirlenen bu aşamalar takip edildiği takdirde kolaylıkla kanal açılabilir. Kanal açmak isteyen kişilerin izlemesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:
- Google hesabı açmak
- Gmail hesabı ile YouTube internet sitesine üye olmak
- YouTube kullanıcı hesabına giriş yapmak
- Yeni Kanal Oluştur seçeneğini seçmek
- Kanal adını belirlemek
- Kanal görselini belirlemek
- Kanala dair detayları istenilen boşluklara doğru şekilde açıklamak
- Kanal ayarlarını özelleştirmek
Bu adımların ardından YouTube kanalı açılıyor. İstediğiniz zaman içerisine oluşturduğunuz içeriklerden paylaşım yapabilir. İzleyici kitlenizi YouTube hesabınıza çekebilir ve daha farklı faaliyetler gösterebilirsiniz. Youtube kanalı açmak için gereken adımlar bu şekildedir.
YouTube Kanalı Neden Kurulur?
YouTube kanalının kurulma nedeni arasında birçok faktör var. Görünür olmak, bilgi paylaşımında bulunmak ya da farklı sebeplerden dolayı YouTube kanalı kurulması ile karşılaşılabilir. Özellikle markalar tarafından sık sık kurulmaya başlanan YouTube kanalının aktif olarak kullanılması gerekiyor.
Youtube kanalında aktif olarak kullanan hesaplar daha çok kişiye ulaşırken, izlenme ve etkileşim oranları da paralel olarak yükseliyor. Youtube kanalının kurulmasına sebep olan farklı etkenler de var. Bu etkenler özellikle içerik üretimine ve üretilen içeriklerin kalitesini artırmak adına planlanıyor. Kurumsal YouTube kanalı kurmakiçin belirlenen bazı nedenler şunlardır:
- Tanıtım: Marka ya da birey olması fark etmeksizin YouTube hesabı açıp kanalını aktif olarak kullanmaya başlayan kişilerin temeldeki amacı tanıtımları, reklam ve tanıtım hizmetlerini dijitale çekmek ve daha çok kişiye ulaşmak için YouTube kanalı kurulur.
- İçerik Üretmek: Üretilen içeriklerin paylaşılacağı bir platform olan YouTube’da video bazlı içerik üreten kişiler kolaylıkla kendilerine yer bulabilir. Dolayısıyla ürettikleri içerikleri paylaşacakları mecra arayan kişiler de istedikleri takdirde YouTube kanalı açabiliyor.
- İşletmeyi Büyütme: Günümüzde var olan işletmelerin büyümesi için geleneksel yöntemler yetersiz kalmakta. Sosyal medya mecraları başta olmak üzere dijital kanalların aktif olarak kullanılması, işletmelerin dijital dünyada da var olmasına sebep oldu. Dolayısıyla bir işletme büyümek istediğinde ürünlerini tanışmak istediğinde ve kar oranını arttırmak istediğinde YouTube kanalına giriş yaparak görünürlüğünü arttırabilir.
Markalar için YouTube Kanalının Önemi Nedir?
Youtube’nin markalar için önemi şu şekilde sıralanabilir:
- Marka bilinirliğinin artırılması.
- İçerik oluşturmak için kullanılacak farklı bir mecra olması.
- Müşteri ilişkilerinin daha iyi yönetilebilmesi.
- Müşteriler ile doğrudan etkileşim kurulabilmesi.
- Müşterilere yönelik bilgilendirme yapılması.
- Dijital ortamlarda daha çok öne çıkmak için gereken altyapıya sahip olması.
- Arama motoru optimizasyonunu un kolaylıkla entegre edilebilmesi.
- Farklı YouTube kanallarına ya da kendi kanalına reklam verebilmesi ya da reklam alabilmesi.
- Farklı YouTube kanallarına reklam veren hesapların farklı kullanıcılar ve tüketiciler ile de etkileşime geçebilmesi.
- Açılan YouTube kanalını kimin ne zaman, ne için, hangi saatlerde, hangi yaş aralığında ve hangi cinsiyetlerde takip ettiğinin kullanıcı tarafından bilinmesi
Markalar YouTube Kanallarını Nasıl Kullanabilir?
Markaların YouTube kullanması farklı yöntemler ile olabilir. Bazı markalar YouTube’u rekabeti azaltmak için kullanmaktadır. Bazı markalarda hem rekabeti azaltmak hem de müşterileriyle daha iyi etkileşim kurabilmek için kullanmayı tercih etmekte. Dolayısıyla markaların YouTube nasıl ya da ne için kullanacakları farklılık gösterir. Markaların YouTube nasıl kullanması gerektiği ise çoğunlukla markaları, üretimleri ve hizmetleri ile ilgilidir.
Vizyon ve misyon dahilinde hazırlanacak olan içeriklerin paylaşılması, markaların önemini göstermesi için önemli unsurlardan biridir. Müşteriler ile oluşturacakları hikayeler ya da reklamlar aracılığıyla hem yeni tüketici kitlesine ulaşabilir hem de var olan kitlelerini büyütebilir. Kurumsal YouTube kanalı kurmak beraberinde strateji yapılmasını da getirir.
Markalar YouTube’yi Neden Kullanmalıdır?
Markaların YouTube kullanma nedenleri şöyle sıralanabilir:
- Rekabet oranı yüksek olduğu takdirde rakiplerin önüne geçmek ve rekabet oranını düşürmek için kullanılabilir.
- Müşteri kitlesine ya da hedef kitleye ulaşmakta zorlanan markalar tarafından daha çok kişiye ulaşmak için kullanılabilir.
- Müşteri ilişkilerinin güçlenmesi ve müşterilerin markanın değerinin fark etmesi için kullanılabilir.
- Reklam ve tanıtım amaçlı kullanıldığında üretilen içeriklerin kalitesine bağlı olarak maliyeti genellikle çok yüksek olmaz.
- Düşük maliyet ile kaliteli içerik üretmek mümkündür. Bu sebeple de yüksek reklam giderlerine maruz kalmadan marka, bilinirliğini arttırmak için kullanılabilir.
Markalar için YouTube Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Markalar için YouTube’nin avantajları oldukça fazladır. Bu sebep ile de markalar hem avantajlardan yararlanmak hem de kendilerini var etmek için YouTube kanalı kullanmayı tercih edebilir. Markaların YouTube kullanırken karşılaştığı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
- Sadece yerel değil, aynı zamanda ulusal ve uluslararası kullanıcılara ulaşılması kolaydır.
- Hedef kitleye daha az maliyetle ulaşılabilir.
- Müşterilerden gelen sorular yanıtlayabilir, yorumlar okunabilir ve geri bildirimler alınabilir.
- Arama motorunda üst sıralara çıkılabilir.
- Kullanıcıların dikkati çekilebilir.
- Marka hakkında bilgi verecek içerikler kolaylıkla hazırlanarak sistemde hedef kitleyle paylaşılabilir.
Markalar YouTube Kullandıklarında Satışları Artar Mı?
Markaların YouTube ile satışlarını arttırması mümkün olan bir gelişmedir. Markalar YouTube kullanarak daha çok kişiye ulaşırlar. Daha çok kişiye ulaştıkları içinse tüketicilerin dikkatini çektikleri takdirde satışlarını artırmaları mümkündür. Burada önemli olan unsurlardan biri de markanın hizmet ya da ürünlerinin hangi kategoride yer aldığı ve doğru hedef kitleye yönelik içerik paylaşımı yapılıp yapılmadığıdır. Hedef kitleye ve ürüne yönelik doğru içerik paylaşımı yapıldığı takdirde markanın satış oranları yükselecektir.
Markaların YouTube Hesabı Açması Müşteri İlişkilerini Nasıl Etkiler?
YouTube ve markaların müşteri ilişkileri üretilen içeriklere bağlıdır. Üretilen içerikler etik çerçeve içerisinde hazırlanıyor ise markanın YouTube hesabı açarak müşteri ilişkilerini olumlu yönde geliştirilmesi mümkün. Ancak kadına şiddeti, hakareti, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini, bireysel ya da markanın doğrudan çıkarı olan konuları öne çıkardığı takdirde markanın YouTube hesabı sebebiyle müşteri ilişkileri olumsuz etkilenecektir.
Ancak burada önemli olan markanın YouTube hesabı açması değil, tamamen vizyon, misyon ve düşünce biçimidir. Aynı zamanda markanın YouTube kanalı üzerinden tüketicileri ya da hedef kitlesiyle kurduğu iletişim dili de önemlidir. İletişimin dili, çözüm odaklı olup olmaması gibi unsurlara bağlı olarak müşteri ilişkilerinin hem olumlu hem de olumsuz etkilenmesi mümkün. Kurumsal YouTube kanalı kurmak sadece içerik paylaşmak değil aynı zamanda marka değerlerini doğru şekilde yansıtmak anlamına da gelmektedir.
Ayrıca Bakınız: Markaların Kurumsallık İçin Kullanabileceği 13 Sosyal Medya Mecrası